Een verhalenprogramma door Margreet Niks

En ook voor mij, die de twee steden in mijn geheugen gescheiden zou willen houden, blijft niets anders over dan je over de ene stad te vertellen omdat de herinnering aan de andere verloren is gegaan…

Onzichtbare Steden is de titel van een verbluffend veelkleurig boek van Italo Calvino. Zijn prachtige impressies van denkbeeldige steden vormen de kern van dit nieuwe verhalenprogramma van fluitiste en vertelster Margreet Niks.

In Onzichtbare Steden wordt een reeks van oude en nieuwe, bestaande en fictieve steden aangedaan middels kortere en langere verhalen, reisbeschrijvingen en anekdotes.

Slagwerker Arnold Marinissen creëert met verschillende instrumenten en geluidsopnames een bruisende klankomgeving. Speciaal voor deze voorstelling ontstonden enkele nieuwe werken.

De voorstelling is bedoeld voor volwassenen, en voor kinderen vanaf 12 jaar.

Teksten van Italo Calvino, Monica Metz, Belcampo, J. Slauerhoff, H. van Straten en anderen
Muziek van J.S. Bach, Claude Vivier, Louis Calabro, Isang Yun, Anthony Fiumara en Arnold Marinissen

Margreet Niks - samenstelling, voordracht en fluit
Arnold Marinissen - slagwerk, geluidsopnames en compositie

Jan van Rossum - regieadviezenMargreet Niks studeerde fluit bij Abbie de Quant aan het Utrechts Conservatorium, waar zij haar diploma met een tien met onderscheiding behaalde, en voorts bij Pierre-Yves Artaud (Conservatoire Nationale Superieure, Parijs) en Jacques Zoon (Boston en Berlijn). Zij ontving ondermeer een Fulbright Scholarship, een Nuffic Talentenbeurs en beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VSB.
Margreet Niks speelde solowerken met orkest van Mozart, Reinecke en Ansink in Amsterdam, Utrecht, Sint-Petersburg en Kaliningrad, met ondermeer het Kaliningrad Philharmonic Orchestra, Raduga Ensemble en het Utrechts Conservatoriumorkest. Zij speelt met grote regelmaat bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Concertgebouw Kamerorkest, de Radio-orkesten en andere Nederlandse orkesten, bij het Shanghai Philharmonic Orchestra, het Nieuw Ensemble, Xenakis Ensemble en bij Insomnio. Samen met harpiste Franziska Huhn concerteerde zij in Berlijn, Boston en Kaliningrad.

Slagwerker Arnold Marinissen nam drie solo-CD’s op voor BVHaast. Enkele persreacties: "The infectious delight Marinissen brings to performances of contemporary music", "percussionist extraordinaire Arnold Marinissen ...”, “A wonderful collection of stimulating solo percussion performances." Marinissen is aktief als solist en in kamermuziek. Hij soleerde ondermeer in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw in Amsterdam, in London, Parijs, Rusland, Oezbekistan, Nieuw-Zeeland, Australië en Singapore. Hij was te gast bij het Grachtenfestival, November Music, het TROMP Festival, Traces of Rhythm en het Big Bang festival. Voor het Muziekgebouw aan ’t IJ programmeerde hij het World Minimal Music Festival. In 2009-2010 zal hij artist in residence zijn bij De Doelen in Rotterdam.